Fiskgjusegratäng
Hörde om ett spännande recept idag. Ska testa det imorgon för att alla tjatat på mig så länge. Det blir en gratäng på fiskgjuse.
Recept för 3-4 personer.
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
140 g bacon
3 st bananer
2 dl chilisås
5 dl vispgrädde
1,5 dl jordnötter
Laktosfritt -Ta laktosfri grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt -Byt ut kycklingen mot quorn-bitar och ta bort baconet.
Gör så här:
Strimla kycklingfilé och bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna på medelstark värme tills filén fått fin färg. Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en hyfsat stor ugnsform. (Jag använder en rektangulär som är 22 x 35 cm och 4 cm djup eller den ovala på bilden.)
Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.
Vispa grädden och blanda med chilisås. Häll över och bred ut. Strö över jordnötter.
Gratinera i mitten av ugnen 225 grader i 15 minuter.
Servera med kokt ris och sallad
Ingredienser:
1 fiskgjuse(alt. 500g fiskgjusefilé)
250 g smör
2 ägg
3 st gula lökar
8 dl vispgrädde
150 g herrgårdsost(riven)
Svartpeppar
Salt
Gör så här:
Välj en fiskgjuse av lämplig storlek. Placera fiskgjusen i en ugnfast form som du smörat in(Jag använder en rektangulär som är 22 x 35 cm och 4 cm djup). Vingarna får sticka upp över kanterna på plåten. Sätt ugnen på 250 grader. Hacka potatis och lök i medelstora bitar och fördela fint över fågeln i formen. Därefter vispar du ihop grädde och ägg. Spill sedan ägg- och gräddblandningen över det hela för att sedan toppa med ost och lite svartpeppar samt salt.
Gratinera i mitten av ugnen 250 grader(Varmluft 230 grader) i 25minuter. Eller tills att fjädrarna på gjusen har frästs bort och köttet lossnar lätt från ryggraden.
Servera med sallad.